Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε σε όλα μας τα σαπούνια είναι αποκλειστικά φυτικά συστατικά και βότανα.
Δεν χρησιμοποιούμε ζωικά λίπη ούτε χημικά συντηρητικά.
Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των βασικών ιδιοτήτων των κυριοτέρων φυτικών ελαίων και βοτάνων που χρησιμοποιούμε στην παρασκευή των σαπουνιών μας.

1. Λιπη και έλαια 2. Βότανα

1. Φυτικά λίπη και έλαια

Ελαιόλαδο – αναντικατάστατο!

Ολα ανεξαιρέτως τα σαπούνια μας έχουν ως κύριο συστατικό το αγνό παρθένο ελαιόλαδο (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%). Πρόκειται για ένα λάδι που "δεν χρειάζεται συστάσεις"! Ολοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες - αφθονούν οι πηγές (στο διαδίκτυο και αλλού) όπου μπορούμε να πληροφορηθούμε για αυτό το δώρο της φύσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως έχει αντιοξειδωτικές ιδότητες, θρέφει και ενυδατώνει το δέρμα, συντελεί στη μείωση της ξηροδερμίας, αλλεργιών, τριχόπτωσης, κλπ. Ενα τέτοιο έλαιο λοιπόν δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από τη σύνθεση κάθε ποιοτικού σαπουνιού, ιδιαίτερα εδώ στη Ελλάδα όπου τα ελαιόδενδρα αφθονούν!

Βούτυρο καριτέ

Το βούτυρο καριτέ (shea butter) παράγεται από τους καρπούς ενός δένδρου που ευδοκιμεί σε ορισμένες χώρες της Αφρικής. Εχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Εχει επουλωτική, αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση και χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή καλλυντικών.

Λάδι jojoba

Το πολύτιμο αυτό έλαιο με τις καλλυντικές ιδιότητες παράγεται από τους σπόρους ενός θάμνου που ευδοκιμεί κυρίως στο Μεξικό και τις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Αν θέλουμε να ακριβολογούμε, από χημική άποψη δεν είναι «έλαιο» αλλά υγρό κερί. Εχει επουλωτικές, αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές ιδιότητες και συχνά χρησιμοποιείται κατά της ψωρίασης, της τριχόπτωσης, εκζέματος, της ακμής, κλπ. Επίσης, εξαιτίας της χημικής του ομοιότητάς με το φυσικό σμήγμα του δέρματος αποτρέπει την υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος.

Λάδι avocado

Το έλαιο αυτό παράγεται από ένα δένδρο που καλλιεργείται κυρίως στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται σε θεραπείες ξηροδερμίας και εκζέματος, ενυδατώνει το δέρμα, έχει πλούσια θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και έχει αντιρυτιδικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Αμυγδαλέλαιο

Εξοχο ενυδατικό λάδι, με πλούσια θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αναζωογονεί και βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας.

Φοινικέλαιο & καρυδέλαιο

Το υψηλής ποιότητας φοινικέλαιο που επίσης χρησιμοποιούμε σε πολλά σαπούνια μας χαρίζει σκληρότητα και μεγαλύτερη διάρκεια στο σαπούνι. Το καρυδέλαιο και το φοινικοπυρηνέλαιο είναι παρόμοια μεταξύ τους έλαια που παράγονται από τον πυρήνα της καρύδας και του καρπού της φοινικιάς αντίστοιχα και εκτός από τις ενυδατικές τους ιδιότητες ενισχύουν τον φυσικό αφρισμό του σαπουνιού.

2. Βότανα

Καλέντουλα

Ευρύτατα χρησιμοποιούμενο στην παρασκευή καλλυντικών, το εκχύλισμα της καλέντουλας είναι καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, βοηθά στην αναδημιουργία των ιστών και είναι ευεργετικό σε διάφορες δερματικές παθήσεις.

Χαμομήλι

Γνωστό σε όλους για την επίσης ευρεία χρήση του ως καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες, ευεργετικό για ξηρότητα, κοκκινίλες, ερεθισμένο δέρμα.

Φύλλα καρυδιάς

Το εκχύλισμα φύλλων καρυδιάς είναι αντιοξειδωτικό, επουλωτικό, αντιμυκητιακό, αντισηπτικό και τονώνει τα μαλλιά. Επίσης είναι ευεργετικό σε διάφορες δερματικές παθήσεις (ψωρίαση, έρπης, λειχήνες, εκζέματα, κλπ).

Εχινάκεια

Το εκχύλισμα εχινάκειας είναι αντιβακτηριακό, αντιμικροβιακό, επουλωτικό και ευεργετικό σε διάφορες δερματικές παθήσεις (ακμή, ψωρίαση, έρπης, αποστήματα, ψευδάνθρακας, κλπ).

Μελισσόχορτο

Το εκχύλισμα μελισσόχορτου είναι αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό και ευεργετικό σε διάφορες δερματικές παθήσεις.

Δενδρολίβανο

Αλλο ένα ευρύτατα χρησιμοποιούμενο βότανο. Το εκχύλισμά του χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, επουλωτικό, τονώνει τις ρίζες των μαλλιών και είναι ευεργετικό σε διάφορες δερματικές παθήσεις.

Μέλι & μελισσοκέρι

Είναι πραγματικά τεράστια η λίστα των ευεργετικών ιδιοτήτων του πολύτιμου αυτού προϊόντος της μέλισσας. Συνοπτικά μόνο αναφέρουμε τις αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιαλλεργικές, αντιβακτηριακές και ενυδατικές του ιδιότητες!